warning: Parameter 1 to profile_load_profile() expected to be a reference, value given in /home/inicijat/public_html/includes/module.inc on line 476.
Neto dobit 1,1 mlrd. kuna!

Briljantni rezultati Ine u prvom tromjesečju

INA

INA grupa ostvarila je briljantne rezultate u prvom tromjesečju 2011. godine. Tako je ostvarena dobit od čak 1,053 mlrd. kuna, dok je lani u istom razdoblju zabilježen gubitak od 131 milijuna kuna. Prihod je dostigao skoro sedam milijardi kuna, a EBITDA premašila dvije milijarde kuna.

Poboljšani rezultati posljedica su, kako poboljšanog operativnog poslovanja te utjecaja ostvarenja važnih strateških investicijskih projekata, tako i općenito boljeg vanjskog okruženja. Tijekom prvog tromjesečja 2011. godine, INA Grupa povećala je svoje prihode od prodaje za 23,2 posto, uglavnom kao rezultat veće proizvodnje ugljikovodika u Sjevernom Jadranu i Siriji s jedne strane te, s druge strane, poboljšane situacije u vanjskom okruženju, što je dodatno pozitivno utjecalo na rezultat kroz veće cijene sirove nafte u segmentu 'Istraživanja i proizvodnje', dok se doprinos poslovanja 'Rafinerija i marketinga' također poboljšao, ali i dalje ostao negativan.

Dobit segmenta Istraživanje i proizvodnja (bez jednokratnih stavki) u prvom tromjesečju 2011. godine pokazuje snažan porast od 618 milijuna kuna u odnosu na prvo tromjesečje 2010. godine, te iznosi 1.573 milijuna kuna. Razlog je uglavnom 24 posto veća prosječna prodajna cijena ugljikovodika i 20 posto veća dnevna proizvodnja ugljikovodika zbog povećane proizvodnje u Sjevernom Jadranu i puštanja u proizvodnju naftno-plinske stanice Jihar u Siriji, što je pak umanjeno prirodnim padom proizvodnje nafte u kopnenom dijelu Hrvatske, Egiptu i Angoli.

Segment 'Trgovina na malo' ostvario je 26 milijuna kuna gubitka osnovne djelatnosti (bez jednokratnih stavki) u prvom tromjesečju 2011. godine ili 18 milijuna kuna bolji rezultat u odnosu na prvo tromjesečje 2010. godine, uglavnom zbog mjera za smanjenje troškova i inicijativa za poboljšanje učinkovitosti. Prodane količine bile su na razini onih iz prvog tromjesečja 2010. godine, ali uvođenje proizvoda EURO V kvalitete u cjelokupnu domaću mrežu osiguralo je bolju strukturu prodaje po proizvodima i veće marže.

Veliki pomaci zabilježeni su u području financijskih aktivnosti, pa je tako ostvarena neto dobit iz financijskih aktivnosti u iznosu od 260 milijuna kuna, u odnosu na neto gubitak iz financijskih aktivnosti u iznosu od 411 milijuna kuna ostvarenih u istom razdoblju 2010. godine. Razlika od 671 milijun kuna zabilježena je većinom zbog većih pozitivnih neto tečajnih razlika, uglavnom na kredite. Trošak kamata bio je na sličnoj razini kao u prvom tromjesečju 2010. godine, dok su ostali financijski troškovi bili 13 milijuna kuna manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.