warning: Parameter 1 to profile_load_profile() expected to be a reference, value given in /home/inicijat/public_html/includes/module.inc on line 476.
Hrvatska vrlo dobra

Francuska i SAD na vrhu svjetskog turizma

Svjetska turisti─Źka organizacija, UNWTO, objavila je podatke o svjetskom turizmu u 2010. godini. Izvje┼í─çe UNWTO Tourism Highlights 2011. daje dobar uvid u turisti─Źka kretanja, a najva┼żniji podatak svakako je sna┼żan oporavak nakon pada uzrokovanog velikom krizom na svjetskoj razini.

Tako je broj turisti─Źkih dolazaka porastao ─Źak 6,6 posto, na 940 milijuna, ┼íto je vi┼íe nego do tada rekordne 2008. godine. Prihodi od turizma dosegnuli su 919 milijardi dolara, ┼íto je znatno vi┼íe nego 851 milijarda 2009. godine. Kada se zanemari utjecaj inflacije i te─Źajnih promjena, realni porast iznosi 4,7 posto.

Posebno nas mo┼że veseliti i to ┼íto je Hrvatska zabilje┼żila rast vi┼íi od europskog (+3,3 posto), a taj rezultat jo┼í je vrjedniji kada znamo da je regija Ju┼żna Europa/Mediteran, ─Źijim rezultatima pridonosi i Hrvatska, zabilje┼żila rast od 2,8 posto, pa smo tako lani po kriteriju me─Ĺunarodnih dolazaka ostvarili ─Źak dva posto bolji rezultat od europske mediteranske konkurencije.

Pogled na europsku statistiku brzo razbija neke od u razgovorima ─Źesto spominjanih teza, poput one da Prag ili Budimpe┼íta sami imaju vi┼íe turista nego Hrvatska ili da zarade vi┼íe nego Hrvatska. Jasno je da to nije to─Źno, jer cijela ─îe┼íka ima 6,334 milijuna dolazaka, dakle zna─Źajno manje od Hrvatske. Ma─Ĺarska je znatno bli┼że s 9,51 milijuna stranih dolazaka, ┼íto je opet manje nego Hrvatska.