Kriza koja je potkraj 2008. počela harati svijetom a danas trese i Hrvatsku nikako ne posustaje. "Kolovoz je za svjetsku privredu bio mjesec živčanih slomova. Rujan i listopad neće biti bolji" – konstatira londonski The Economist od 3. rujna. A Cristine Lagarde, nova šefica MMF-a, potkraj kolovoza izjavila je da svjetska privreda ne raste dovoljno brzo, da se suočava s brojnim rizicima na putu...

White i Keynes
warning: Parameter 1 to profile_load_profile() expected to be a reference, value given in /home/inicijat/public_html/includes/module.inc on line 476.

Izdvojeno

Temelj za širu raspravu

Poduzetnici bi trebali poticati nadarenost svojih zaposlenika te im davati mogućnost pokazati učinkovitost,kreativnost i bogatstvo ideja.

Održivost – putokaz za 21. stoljeće

Korporacijska društvena odgovornost u Hrvatskoj uglavnom je nerazvijena i tek je u začetku. Ipak jača svijest da je to nezanemariva dodana vrijednost i poslovni potencijal

Drugo njemačko privredno čudo

Londonski The Economist je prije 12 godina označio Njemačku kao ’privrednog bolesnika Europe’. Danas, nakon dviju recesija i velike svjetske financijske krize, pred saveznim Ministarstvom za gospodarstvo u Berlinu stoji veliki plakat s citatom iz istog časopisa: „Vrijeme je da novo njemačko privredno čudo pobliže razmotrimo”. Što se to događalo u međuvremenu da je ’bolesnik Europe’ prerastao u ’lokomotivu razvoja’ Europske zajednice?

Iz drugog ugla

Zanimljiva poruka stiže u osvit hrvatskog približavanja Europskoj uniji. Uputili su je ugledni svjetski ekonomisti s Međunarodne konferencije u Bolu na Braču. „Pred ulazak u bilo koju integraciju zadržite jake instrumente kontrole novca i financija, jer je sve drugo traženje nevolja”. I neka druga upozorenja vrijedno je zabilježiti.

Svjetska brodogradnja

Svjetska brodogradnja brzo se oporavlja od posljedica krize. Najviše su profitirali globalni igrači, na čelu s NR Kinom koja već sada u svjetskoj brodogradnji ima udio od 42 posto. Druga je Južna Koreja s udjelom od 30 posto, a treći Japan s 19 posto. Njemačka, najveća brodograditeljska država u Europi, četvrta je i „drži” samo 2 posto, a sve zemlje EU zajedno jedva 7 posto. Takav razvoj tržišta i fokusiranost na Kinu i Koreju nezamisliv je bez intenzivne potpore u vidu državnih subvencija. Štoviše, postojeći programi potpore proširuju se brojnim dodatnim mjerama.

Istraživanja i razvoj

Politika inovacija može pomoći ubrzati i održati gospodarski oporavak Hrvatske. Ali fiskalno stanje države zahtijevat će da se težište stavi na poboljšanje učinka postojećih mjera, a ne samo na puko povećanje javnih izdataka za istraživanja i razvoj.

Hrvatska industrijalizacija

Izlazak iz krize i daljnji razvoj gospodarstva Hrvatske treba bazirati – isto kao i Europska unija i sve "pametne" zemlje – na suvremenoj industrijalizaciji države i razvoju moderne industrije. A na sve se to utječe industrijskom politikom koje Hrvatska – još nema…

Trzavice nadolazećeg desetljeća

Američki stručnjak za geopolitiku George Friedman objavio je u svojoj upravo izašloj knjizi predviđanja za naredno desetljeće, koja su već izazvala žustre reakcije u stručnim krugovima i javnosti. U tom kontekstu našeg će čitatelja najviše zanimati što čeka Europu, točnije EU. Prognoza nije obećavajuća. Europska Unija neće nestati, barem ne u sljedećih deset godina. Osnovana je kao zona slobodne trgovine i takvom će i ostati. No, neće se razviti u multinacionalnu državu koja bi mogla igrati važnu ulogu na međunarodnoj sceni.

Inovacijski kapaciteti (2)

Globalna je ekonomija prolazila kroz dramatične promjene u posljednjih nekoliko desetljeća. Snižavanje troškova širenja i korištenja informacija, skraćivanje životnog vijeka proizvoda, ubrzana internacionalizacija i liberalizacija razmjene i komercijalnih, financijskih i kulturnih interakcija, samo su neka od obilježja transformacije odrednica konkurentnosti i načina na koji se stvara bogatstvo.

Ekonomska politika Hrvatske u 2011.

Naša zemlja ima neiskorišten materijalni i ljudski potencijal kojim može znatno djelotvornije nego dosad konkurirati na domaćem i međunarodnom tržištu.