warning: Parameter 1 to profile_load_profile() expected to be a reference, value given in /home/inicijat/public_html/includes/module.inc on line 476.
Tre─çi put

Najbolji odgovor na najnovije izazove

Hans-Gert P├Âttering; ┬ę www.cdu-europa.de

(Ova pozdravna rije─Ź dio je na┼íe publikacije "Perspektive". Cijelo izdanje pro─Źitajte na www.inicijativa.com.hr/publikacije)

U rukama upravo dr┼żite prvo izdanje "PerspektivaÔÇŁ, edicije koja je usmjerena na afirmaciju socijalno-tr┼żi┼ínog gospodarstva. S obzirom na trajnu gospodarsku i monetarnu krizu s jedne strane i predstoje─çi ulazak Hrvatske u Europsku uniju s druge strane, ova edicija smatra se forumom kojim bi se o┼żivjela gospodarsko-politi─Źka rasprava u zemlji. Ova publikacija otvorena je za razli─Źita polazna mi┼íljenja, prikladna da se gospodarstvo Hrvatske opet usmjeri na smjer gospodarskog rasta i pripremi za tr┼żi┼íno nadmetanje u Europskoj uniji.

Na me─Ĺunarodnoj razini zapo─Źela je rasprava o tome koji gospodarski sustav nudi najbolje odgovore na najnovije izazove. Iz njema─Źke perspektive odgovor glasi: socijalno tr┼żi┼íno gospodarstvo. Onako kako je ono koncipirano 30-ih i 40-ih godina u Njema─Źkoj ÔÇô kao takozvani "Tre─çi put", izme─Ĺu neograni─Źene slobode i planskih privreda tada┼ínjeg vremena ÔÇô bilo je tada odgovor na svjetsku gospodarsku krizu pro┼ílog stolje─ça. Kao slika vodilja i regulativni okvir njema─Źke gospodarske politike poratnih godina, socijalno tr┼żi┼íno gospodarstvo postavilo je temelje jedinstvenom usponu Njema─Źke do jedne od vode─çih nacija globalne privrede.

Jo┼í uvijek se ne mogu u potpunosti sagledati u─Źinci i posljedice aktualne krize, ali izgleda da su neki uzroci ipak prepoznati: nedostatkom me─Ĺunarodno koordiniranih pravila, nedovoljnom transparentno┼í─çu i manjkavim kontrolnim mehanizmima stvoreni su pogre┼íni poticaji te je financijskom gospodarstvu omogu─çeno da ulazi u nesagledive rizike.

Trenuta─Źno razli─Źiti akteri diljem svijeta izvla─Źe pouke iz krize te paketima mjera za o┼żivljavanje konjunkture poku┼íavaju sprije─Źiti klizanje u recesiju ili barem ubla┼żiti pad konjunkture. Srednjoro─Źno predstoje razmatranja o obnovi arhitekture me─Ĺunarodnog tr┼żi┼íta kapitala. Posljednjim summitima skupine G20 u─Źinjeni su prvi koraci u tom smjeru.

Zaklada Konrad Adenauer uvjerenja je kako bi se rasprava o globalnom okviru za me─Ĺunarodni financijski i gospodarski sustav trebala voditi u znaku temeljnih i na nacionalnoj razini provjerenih vode─çih motiva socijalnog tr┼żi┼ínog gospodarstva: pojedinac djeluje samoodgovorno unutar dr┼żavnog okvira, koji zadaje pravila igre i nadgleda pridr┼żavanje upravo tih pravila. Pri tome nudi perspektivu blagostanja za sve.

Prevladavanje globalne financijske, gospodarske i du┼żni─Źke krize tra┼żi i nova me─Ĺunarodno va┼że─ça pravila. Dr┼żave Europske unije Lisabonskim se ugovorom obvezuju da ─çe stremiti ka "konkurentnom socijalnom tr┼żi┼ínom gospodarstvu". Institucije Europske unije, prije svega Europski parlament, upravo su proteklih mjeseci dokazale kako ovaj zadatak shva─çaju ozbiljno.
Ono ┼íto je pri tome bitno zabilje┼żili su vode─çi predstavnici iz politike i znanosti u Europskoj uniji u "Smjernicama za blagostanje, socijalnu pravednost i odr┼żivo gospodarenje". Na─çi ─çete ih u ovom broju "Perspektiva".

┼Żelim vam zanimljivo ┼ítivo i ovoj ediciji mnogo uspjeha.

dr. Hans-Gert P├Âttering,
─Źlan Europskog parlamenta i predsjednik Zaklade Konrad Adenauer

Ovaj ─Źlanak dio je na┼íe publikacije "Perspektive". Cijelo izdanje pro─Źitajte na www.inicijativa.com.hr/publikacije