warning: Parameter 1 to profile_load_profile() expected to be a reference, value given in /home/inicijat/public_html/includes/module.inc on line 476.
Nova brzorastu─ça tr┼żi┼íta

Zanemareni postaju pobjednici

Globalizacija uzima danak, ali nudi i prilike koje koristi sve ve─çi broj do ju─Źer gotovo zaboravljenih zemalja u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, bore─çi se za me─Ĺunarodnu afirmaciju.

Ve─ç pomalo otrcani naziv ÔÇ×tr┼żi┼íta u nastankuÔÇŁ u me─Ĺunarodnim poslovnim krugovima u idu─çoj ─çe godini postati, ako ve─ç nije, neprecizan. Sada ve─ç moramo razlikovati "stara" i "nova" tr┼żi┼íta u nastanku, odnosno razvoju.

Razvijeni ─çe se svijet i u sljede─çih nekoliko godina morati pomiriti s anemi─Źnim stopama ekonomskog rasta, prognozira londonski The Economist u svome godi┼ínjaku "World in 2011". Nasuprot tome, svijet u razvoju bujat ─çe u dinami─Źnosti i kreativnosti te ─çe u sljede─çem desetlje─çu ─Źiniti vi┼íe od 50 posto globalnog rasta. ─îak 700 milijuna stanovnika u zemljama iz potonje kategorije priklju─Źit ─çe se srednjoj klasi, pridonose─çi sve vi┼íe poslovnim inovacijama.

Uglavnom znamo koja su "stara" tr┼żi┼íta u nastanku, kao Brazil, Kina i Indija, a gdje su "nova"? Javljaju se u dvije kategorije: "zanemarene" zemlje, koje se prosperitetom pribli┼żavaju starima i "grani─Źne" koje se tek po─Źinju ambicioznije pojavljivati na me─Ĺunardnoj sceni.

Visoke stope rasta

Najve─ça je koncentracija zanemarenih tr┼żi┼íta u Africi ÔÇô koja je jo┼í uvijek podosta zanemaren kontinent. Glavni su tamo┼ínji ekonomski akteri Ju┼żna Afrika, Egipat, Al┼żir, Bocvana, Libija, Mauricijus, Maroko i Tunis. U cjelini te zemlje prosje─Źnim rastom BDP-a ne zaostaju za "starim" tr┼żi┼ítama u nastanku.

Me─Ĺutim, zanemarenih divova u nastanku ima po cijelom planetu, a Srednji istok, Turska i Saudijska Arabija privu─çi ─çe najve─çu pozornost. Turska je jedna od najdinami─Źnijih svjetskih privreda, nesporedivo dinami─Źnija i vitalnija od svog starog konkurenta Gr─Źke, ─Źlanice Europske unije. Saudijska Arabija brzo liberalizira svoj poslovni ambijent, prema navodima Svjetske banke. Ne smije se, unato─Ź brojnim proturje─Źjima, zaboraviti Meksiko s brojnim uspje┼ínim kompanijama i rastu─çom srednjom klasom. Ipak, ─Źini se da ─çe zvijezda tr┼żi┼íta u nastanku u 2011. biti Indonezija, koja u┼żiva pohvale analiti─Źara zahvaljuju─çi inventivnim kompanijama, sve brojnijoj srednoj klasi i relativnoj politi─Źkoj stabilnosti.

Grani─Źne su zemlje siroma┼ínije i rizi─Źnije od zanemarenih, a na tom su popisu ┼ári Lanka, Banglade┼í i Pakistan u Aziji te Kenija, Nigerija i Ruanda u podsaharskoj Africi. U idu─çoj godini mogli biste ─Źuti o neo─Źekivanim uspjesima tih zemalja. Nigerija, deseta u svijetu po naftnim rezervama, uspjela je stabilizirati svoju politiku. Svjetska banka navodi Ruandu kao svojeg ┼íampiona po reformama u korist lak┼íeg poslovanja privrede. Posebnu pozornost analiti─Źara privla─Źi i Vijetnam, koji pove─çava broj zaposlenih za milijun na godinu, a ima vi┼íe od 90 posto pismenih osoba. Poma┼że mu blizina Kine, odakle "cure" razli─Źiti poslovi. Proizvo─Ĺa─Źi mobitela ve─ç su prona┼íli novo tr┼żi┼íte, koje je bilo posve gladno, a sad je zasi─çeno. I ostale me─Ĺunarodne kompanije u sektoru potro┼ía─Źke robe hrle tamo u velikom broju.

Goleme rezerve

Naravno, nisu to lagana tr┼żi┼íta i podosta je razloga zbog kojih su zanemarena. Meksiko je ozbiljno uzdrman ratom s krijum─Źarima droga, Saudijska je Arabija zatvoreno dru┼ítvo, a grani─Źna su tr┼żi┼íta op─çenito nepredvidiva ÔÇô ─Źesti plijen diktatorske samovolje i hirovitosti prirode. Ali, istodobno posjeduju brojne adute zbog kojih su neodoljivo privla─Źne zapadnim kompanijama, gladnim novih t┼żi┼íta. Posebice nude brojne prilike za ulaganje u infrastrukturu.

Afrika obiluje rudnim rezervama u vrijeme kada cijene osjetnu bujaju. Obiluje tako─Ĺer golemim brojem mladih stru─Źnjaka, dok je istodobno Zapad izlo┼żen demografskom stezanju. Dinami─Źne su i mnoge burze na tom podru─Źju, posebice egipatske. Zanemarena i grani─Źna tr┼żi┼íta nude povoljne investicijske prilike, a kompanije koje prve stignu ste─çi ─çe znatnu prednost. O tome bi trebala voditi ra─Źuna i neka hrvatska poduze─ça koja koketiraju s takvim tr┼żi┼ítima.

Drago Koji─ç

Ovaj ─Źlanak dio je na┼íe publikacije "Perspektive". Cijelo izdanje pro─Źitajte na www.inicijativa.com.hr/publikacije