Događanja

ECONOMIC POLICY DEBATE

Druga konferencija u nizu diskusija "Economic Policy Debate" pod nazivom Hrvatska proračunska politika na raskrižju održala se 05. veljače 2014. godine pred izabranom publikom ekonomista, gospodarstvenika, političara i predstavnika medija.

ECONOMIC POLICY DEBATE

U organizaciji Zagrebačke inicijative i Zaklade Konrad Adenauer, 02. listopada 2013. održana je prva konferencija u nizu diskusija "Economic Policy Debate". O izazovima za hrvatsku ekonomiju nakon pristupa Europskoj uniji govorili su guverner Hrvatske narodne banke prof.dr.sc. Boris Vujčić, gospodarski strateg CDU-a i zastupnik u njemačkom Bundestagu, dr. Joachim Pfeiffer te zastupnik u Hrvatskom saboru, Domagoj MiloÅ¡ević. Raspravu je moderirao Bruno Lopandić, savjetnik za međunarodne odnose u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Intervju s dr. Pfeifferom nakon konferencije dostupan je na sljedećoj poveznici: http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/pfeiffer-srezite-deficit-i-ne-dizite-vise-poreze-ili-cete-bankrotirati-624172

Iz drugog ugla

Zanimljiva poruka stiže u osvit hrvatskog približavanja Europskoj uniji. Uputili su je ugledni svjetski ekonomisti s Međunarodne konferencije u Bolu na Braču. „Pred ulazak u bilo koju integraciju zadržite jake instrumente kontrole novca i financija, jer je sve drugo traženje nevolja”. I neka druga upozorenja vrijedno je zabilježiti.

Trzavice nadolazećeg desetljeća

Američki stručnjak za geopolitiku George Friedman objavio je u svojoj upravo izašloj knjizi predviđanja za naredno desetljeće, koja su već izazvala žustre reakcije u stručnim krugovima i javnosti. U tom kontekstu našeg će čitatelja najviše zanimati što čeka Europu, točnije EU. Prognoza nije obećavajuća. Europska Unija neće nestati, barem ne u sljedećih deset godina. Osnovana je kao zona slobodne trgovine i takvom će i ostati. No, neće se razviti u multinacionalnu državu koja bi mogla igrati važnu ulogu na međunarodnoj sceni.